Tüketici olarak belki de e-ticarete en önemli katkıyı sağlayan kadınlar, artık bu sektörde girişimcilik destekleriyle birlikte başarı öyküleri yazmaya başladılar. Hepsiburada, Trendyol ve IdeaSoft gibi başlıca e-ticaret platformlarının kadınlar için birçok program duyurdu ve duyurmaya da devam etmektedir.
Pandeminin hayatımızı, alışkanlıklarımızı, yaşantımızı, ticaretimizin şeklini ne denli değiştirdiği ortada. Geleneksel olarak yapılan ticareti kötü anlamda etkilese de e-ticaret sektörünü olumlu anlamda etkilediği görülmekte. E-Ticaretin önümüzdeki 5 yılda alabileceği ivmeyi sadece 1 yılda alarak Dünya’da ve ülkemizde çok önemli bir iş modeli olarak herkesçe kabul edilmektedir.
Pandeminin de hayatımıza girmesiyle birlikte az sermayeli birçok insanın tercih edebileceği bir iş modeli olan e-ticaret, kadınların bir numaralı tercihi arasında. Özellikle son dönemlerde toplumun kendilerine öngördüğü geleneksel rollerle yetinmeyen birçok girişimci kadın, e-ticaret sektöründe ki destekle birlikte aktif rol almaya başladı.
Tüketici olarak belki de e-ticarete en önemli katkıyı sağlayan kadınlar, artık bu sektörde girişimcilik öyküleriyle yer almaya başladılar. Moda, takı, tekstil, çocuk giyim ve kozmetik gibi sektörlerde kadınların yarattığı başarı öyküleri dikkat çekici hale gelirken, buna bağlı olarak kendi e-ticaret sitesini kuran kadınların sayısında da gün geçtikçe artış görülmekte…
Türkiye’de birçok platform e-ticaret yapmayı düşünen kadınların ekonomiye katılımını desteklemektedir. Hepsiburada, Trendyol ve IdeaSoft gibi başlıca e-ticaret platformlarının kadınlar için birçok program duyurdu ve duyurmaya da devam etmektedir.
"HEPSİBURADA'NIN KADINLARA PANDEMİ DÖNEMİNDE DESTEĞİ ARTTI"
Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinden Hepsiburada, Mayıs 2017'de başlattığı ve kadınların ekonomiye katılımını destekleyen 'Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü' programına, pandemi döneminde ilginin arttığını açıkladı. Sadece Mart-Haziran 2020 döneminde programa başvuran ve pazaryerinde mağaza açan kadın girişimci sayısında yüzde 140'a varan artış yaşandığı kaydedildi. 72 ilden yaklaşık dokuz bin kadın girişimcinin dahil olduğunu ve bu sayede girişimci kadınların, bir önceki yıla oranla işlerini 66 kat büyüttüğünü açıkladı. Hepsiburada'da girişimci kadınlar başta Anne-Bebek-Oyuncak, Doğal ve Organik Gıdalar, Kişisel Bakım, Ev Dekorasyonu, Takı & Aksesuar, Moda & Tasarım kategorileri olmak üzere 19 ana kategoride satış yaptığı belirtildi.
“IdeaSoft, E-ticaret Kadınları Projesi İLE İş Hayatına Dönmek İsteyen Kadınlara Destek Verdi”
IdeaSoft, E-ticaret Kadınları Projesi kapsamında “Bizbizze ile İşe 5 Adım Programı’na ev sahipliği yaparak bir kurum çatısı altında çalışmak isteyen, kendi işini kurmayı düşünen ya da kendisine başka bir kariyer planı çizmeyi amaçlayan kadınlara destek oluyor. Program kapsamında katılımcılara yeni iş deneyimlerinde daha başarılı olmaları için çeşitli eğitimler, kariyer koçluğu ve danışmanlık hizmeti veriliyor.
Trendyol'dan kadın girişimcilere destek: HEDEF 3.000 KADIN
Trendyol satıcıları arasında kadın girişimci sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Trendyol Kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu, “Trendyol olarak, platformumuzda kadınların katılımına büyük önem veriyoruz. Satıcılarımızda çalışan kadın oranı da %54 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye'de kadın işverenlerin oranı %10 iken, Trendyol satıcılarının %25’i kadınlardan oluşuyor. Sadece pandemi döneminde 17 bin kadın girişimci platformumuzda satışa başladı. Ayrıca Trendyol’un ikinci el platformu Dolap’taki 1.1 milyon satıcıdan yaklaşık 400 bini ev kadını ve Dolap üzerinden kullanmadıkları eşyaları satarak ev ekonomisine destek oluyorlar. Trendyol olarak, kadınların ekonomideki yerinin güçlenmesi için tüm olanaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
3 yılda 3 bin kadına girişimcilik ve e-ticaret eğitimleri verilmesi hedeflenen Trendyol Gelecek Kadınların Programı’na katılan kadın girişimciler e-ticaret operasyonları, satış arttırma yolları ve müşteri memnuniyetini yükseltme gibi birçok farklı konuda gelişim olanağı bulacak. Kadın girişimciler işini dijitale taşımak istedikleri takdirde Trendyol’da avantajlı komisyon ve vade olanakları ile satışa başlayacak, Trendyol’un pazarlama desteğinden faydalanacak.
…dediğim gibi bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Artık kadınlar da girişimcilikte e-ticarette aktif ve hırslı bir örnek olmaları için hemen hemen tüm platformlar tarafından desteklenmektedir. Önümüzde ki yıllarda kadınların çalışmakta olduğu iş modellerinin neredeyse başlarında e-ticareti görmek bizleri şaşırtmamalı.
Şahsen, e-ticaretin, girişimci olmak isteyen ama ailevi ya da finansal nedenlerden ötürü esnek çalışma ortamına ihtiyaç duyan kadınlar için önemli olduğuna inanıyorum. İşi, kişiye en uygun zaman ve mekanda üretme imkanı tanıyan e-ticaret için gereken sermaye diğer işlere nazaran hayli düşük olduğu kadar, kadınlara hem sosyal hem de ekonomik açıdan pek çok avantaj sağlıyor.
Son olarak şunu belirlemek isterim ki ruhunda girişimcilik heyecanı olan herkes bir şekilde sosyal medya kanalları ya da e-ticaret sitesi ile kendisini denemelidir. Bu yola çıkarken başarılı girişimcilik öykülerini okumak kadar başarısız olmuş öyküler de okumak gerekir.
Unutulmamalıdır ki; e-ticaret yapmak çok kolay ama bir o kadarda zordur.
Tayyare Limanı Dergisi Mart Sayısı
https://www.tayyarelimani.com/dergi
İster fiziki ister online ticaret yapın. Yaptığınız işi hafife alarak, yeterli bütçe, yeterli zaman ve yeterli bilgi sahibi değilseniz şüphesiz batarsınız!
Kadınların, internetten alışverişi ne kadar sevdiği, erkeklere oranla çok daha hızlı benimsediği ve yine tüketici olarak daha fazla rol aldığı bugüne kadar çok konuşuldu. Ancak düne kadar müşteri olarak gündeme gelen kadınlar, bugün e-ticaret girişimcilik öyküleriyle de sektörde çokça konuşulmayı hak eder duruma geldiler…